Mroźnia a chłodnia – jakie są różnice?

Istnieje wiele artykułów spożywczych, których właściwe przechowywanie wymaga odpowiednich warunków. Tylko wtedy nie tracą one na jakości i są możliwe do spożycia przez nieco dłuższy czas. Niektóre z takich produktów muszą być magazynowane w przestrzeniach o właściwościach mrożących lub chłodzących. Korzysta się wtedy z urządzeń takich jak mroźnie oraz chłodnie. Poznaj ich charakterystykę i sprawdź, jakie są główne różnice występujące pomiędzy nimi.

Czym jest mroźnia?

Podstawowa funkcja mroźni to zamrażanie znajdujących się w niej produktów, a więc w ich wnętrzu panuje ujemna temperatura. Najczęściej przechowuje się w nich tak zwane artykuły głęboko mrożone. Mogą to być zarówno pełnowartościowe produkty, jak i półprodukty, z których można przygotowywać różnorodne posiłki. Najczęściej swoje miejsce znajdują tam spożywane latem lody, czy mrożone owoce oraz warzywne mieszanki, czy gotowe dania.

Chłodnia – charakterystyka i zastosowanie

Jak już wskazuje sama nazwa, główną rolą chłodni jest schładzanie, a także zamrażanie oraz przechowywanie konkretnych surowców. Chłodnie mogą działać dzięki agregatom chłodniczym. Wyróżnia się następujące rodzaje chłodni: domowa, przyzakładowa, przemysłowa, dystrybucyjna, czy składowa. W zależności od konkretnego typu oraz przeznaczenia, w chłodni mogą panować różne temperatury. Niekiedy jest to jedynie kilka stopni Celsjusza powyżej zera – takie warunki sprzyjają magazynowaniu na przykład owoców i warzyw, które nie wymagają zamrożenia, jednak potrzebują chłodniejszych warunków.

Mroźnia a chłodnia – podsumowanie

W związku z prowadzoną działalnością planujesz zainwestować w profesjonalną mroźnię lub chłodnię? Zapoznaj się z dostępnymi tutaj informacjami: https://www.building4you.pl/budowa-chlodni-mrozni.html. To firma, której specjalność to nie tylko budowa budynków biurowych, magazynów, czy hal produkcyjnych. W zakres ich działalności wchodzi również tworzenie obiektów do przeznaczonych do przechowywania żywności. Ich najważniejsze atuty to: dostosowanie do wymogów sanitarnych, wykorzystanie wysokiej jakości materiałów o właściwościach izolacyjnych, czy też zastosowanie zaawansowanych rozwiązań technologicznych.