Mroźnie i chłodnie są szczególnie przydatnymi pomieszczeniami. Swoje zastosowanie znajdują w szerokich odłamach biznesu spożywczego, szczególnie tam, gdzie ważne jest zachowanie świeżości produktów takich jak nabiał, warzywa czy mięso. Z tego względu ich budowa powinna być realizowana zgodnie z zachowaniem wymogów sanitarnych. Przeczytaj ten krótki przewodnik o chłodniach i mroźniach, aby dowiedzieć się więcej przydatnych informacji na ich temat.
Chłodnie i mroźnie – specyfikacja
Utrzymanie w świeżości produktów, które wymagają do tego odpowiednio niskiej temperatury, musi odbywać za pomocą przechowywania ich w specjalnych warunkach. Ze względu na panujący klimat, takie warunki zapewniają właśnie profesjonalne mroźnie. Projektowane są w specjalny sposób, który odpowiada specyfice poszczególnych produktów. Takie warunki zapewnia budowa mroźni, która składa się np. z płyt warstwowych i pozwala utrzymać odpowiednią temperaturę. Z tego typu pomieszczeń najczęściej korzystają producenci żywności, firmy przetwórczy czy centra dystrybucji, które odpowiedzialne są za przechowywanie produktów spożywczych.
Budowa mroźni
Mroźna to pojedyncza hala lub wydzielona część w obrębie magazynu. Panują w niej odpowiednie warunki mikroklimatyczne i temperaturowe. Dzięki nim możliwe jest bezpieczne przechowywanie zamrożonych produktów. O tym, że mroźnia może być sprawna i spełniać swoje funkcje decyduje materiał, z jakiego jest wykonana. To właśnie od materiałów izolacyjnych zależy czy warunki jakie panują w mroźni zapewniają odpowiednią temperaturę. Od tego jakiej jakości są materiały, będzie także zależeć koszt przechowywania produktów mrożonych.
Budowa chłodni
Chłodnie to z kolei pomieszczenia, które służą do przechowywania produktów, które muszą pozostawać w temperaturze niższej niż ta otoczenia. Chłodnie to także urządzenia, które zapewniają optymalne warunki do przechowywania każdej grupie produktów. Decyduje o tym już projekt obiektu, a w późniejszym czasie również wykorzystany materiał budowlany. Dobrze opracowana konstrukcja chłodni pozwala utrzymać właściwy poziom izolacji termicznej i szczelność gazową. Dzięki temu w jednym miejscu możliwe jest zorganizowanie przestrzeni, która będzie odpowiednia na trzymanie produktów z różnych grup spożywczych.
W zależności od potrzeb, można wybrać chłodnię lub mroźnię, które przygotowywane są pod życzenia klienta. Profesjonalna budowa mroźni lub chłodni może bardzo pozytywnie przysłużyć się do biznesu i pomóc w rozwijaniu go na inne rynki, w tym w szczególności spożywcze.