Pierwsze oznaki wiosny kojarzą się z ciepłymi dniami, długimi wieczorami spędzonymi w gronie najbliższych, najczęściej w ogrodzie przy grillu. Chcąc rozpocząć swoją przygodę z grillowaniem, warto najpierw zorientować się co mamy do wyboru. Podstawą oczywiście jest grill, którego wybór powinien być dostosowany do możliwości i miejsca, jakie możemy na niego przeznaczyć. Rozmiary grilli rozpoczynają się od kilkudziesięciu centymetrów, a kończą na wielkościach, w których usmażymy na raz posiłek dla kilku, a nawet kilkunastu osób.
Rodzaje grilli ogrodowych
Oprócz rozmiaru ważny jest również rodzaj grilla. Grille ogrodowe mogą być elektryczne, gazowe lub węglowe. Każdy z nich różni się czasem potrzebnym na zgrillowanie potrawy, jej smakiem i często aromatem.
Ogrodowy grill węglowy
Tradycyjny grill, używany od zawsze przez wielbicieli klasycznych rozwiązań. Prosta budowa, składająca się z ognioodpornego naczynia na brykiet lub węgiel oraz rusztu, na którym umieszcza się potrawy do zgrillowania. Przystępna cena, że jest on najczęściej wybierany do przygotowywania jedzenia. Problem może się pojawić kiedy nasza nieumiejętność sprawi, że nie będziemy takiego grilla w stanie rozpalić.
Elektryczny grill ogrodowy
Szybki, możliwy do odpalenia przy prawie każdych warunkach pogodowych i łatwy w obsłudze. Szybkość uruchamiania oraz łatwa możliwość utrzymywania stałej temperatury sprawiają, że grill sprawdzi się zawsze. Najważniejszą kwestią odpalenia elektrycznego grilla jest stały dostęp do prądu. Mięso przygotowane na takim grillu jest równomiernie upieczone, oraz nie zawiera w sobie aż takiej ilości tłuszczu jak mięso grillowanie na tradycyjnym grillu.
Gazowy grill ogrodowy
Głównym źródłem ognia są butle gazowe, których im więcej, tym większa równomierność w rozchodzeniu się ciepła. Zaraz pod rusztem umieszczona jest płyta, na którą kapie tłuszcz i przyprawy, które pod wpływem podgrzania parują z powrotem w stronę mięsa, nadając mu wyjątkowy i niepowtarzalny aromat oraz smak. Podobnie jak w grillu elektrycznym mamy możliwość utrzymywać stałą temperaturę pieczenia.
Grilla ogrodowe – podsumowanie
Czas spędzony przy grillu to czas na odpoczynek oraz spędzenie czasu z najbliższymi, którzy tak samo jak my uwielbiają grillowanie mięso, warzywa i wszystko, co można wrzucić na ruszt. Przy doborze grilla warto zwrócić uwagę na to jak rodzaj jego rozpalenia wpływa na smak potraw i jakiego efektu od grilla oczekujemy.
źródło zdjęć: freepik.com